HOPPNING, HINDER I FÖLJD

I dagens inlägg ska jag dela med mig av en övning som jag körde så sent som i torsdags denna vecka. Temat är hoppning och den grupp jag har är en träningsgrupp, denna vecka enbart ponny på LC-LB nivå. Denna grupp tränar hoppning en gång i veckan, jag brukar variera träningarnas fokus främst mellan gymnastierande och stärkande övningar till färdighetsträning (ex. banhoppning). Sedan tycker jag om att göra en kombinerad träning där delar av övningen är mest i ett gymnastiserande syfte för att sedan jobba vidare med hinder i följd. 
När jag tänker på ett gymnastiserande och stärkande arbete ser jag serier av olika slag, studs på varierade linjer och i det fokus på rakriktning. I de gymnastiserande övningarna har jag även möjlighet att komma åt att korrigera ryttaren och det blir även lättre som ryttare att fokusera på sig själv när hindrena kommer av sig självt. 
 
Men... tillbaka till torsdagens övning. 
Hinderuppställningen ser ut som följer (observera att avstånden är anpassade för D-ponny)
1a - 1b. Kombination räcke - räcke 6m med en galoppbom in. Avsånd mellan bom och hinder 1a är 7.5 - 8m beroende på hästens galoppkvalité.
2. Oxer, infångad av de två räckena i kombinationen samt placerad på ett sätt så att hinder nr. 4 hjälper till med vägen. 
3. Räcke
4 - 5. Räcke - räcke 13m.
Med denna övning kunde jag börja med att arbeta var linje för sig. Dvs, börja med att värma på hinder nr 5, och därefter lägga till hinder nr 4. Här väldigt lågt, tänk bockhöjd. Ryttarna har olika fokus beroende på vilken typ av häst de sitter på, men målet är alltid att finna en så bra rytm som möjligt där ryttarna kan komma att påverka hästarna. Jag brukar låta ryttarna först söka efter deras grundrytm och grundtempo i sina hästar och i förlängningen vill jag kunna se att de kan variera galoppsprången. Vad gäller ryttarens sits så strävar jag efter att den ska vara ändamålsenlig - för mig är det att man kan variera mellan djup och lätt sits, att känna vilken sits man behöver använda och när. 
Vi byter sedan varv... och börjar arbeta med hinder nr 1a och 1b. Jag börjar med att lägga ner a-hindret så att det blir galoppbom - 2 galoppsprång - galoppbom - 1 galoppsprång - räcke. Därefter lägger jag upp hinder 1a och till en början är jag försiktig med höjden, vill se att hästarna kan gympa över på låg höjd och samtidigt se att avståndet stämmer. 
Som en avslutande uppvärmade del använder jag hinder nr 2 vidare till hinder nr 3, dessa kan också användas i omvänd ordning. Här fokus på vinklarna och jag kan nu lägga upp hindrena med lite höjd. 
 
Efter avslutad uppvärmning så har eleverna med denna övning redan känt på alla linjer vilket gynnar dom när vi nu lägger ihop hindrena i följd. 
 
I just denna grupp så arbetar vi en hel del med kombinationer just nu, för att förbereda dom inför tävling där kombinationer förekommer från LB. Jag brukar variera kombinationernas utseende vad gäller höjd och hindertyp. Just idag valde jag att använda kombinationen i ett kanske mer gymnastiserande syfte, men bara genom att ha den med så har jag fått med ett skolande syfte, både för hästar och ryttare. 
Jag valde att starta med kombinationen för att hästarna skulle komma in i ett lite mer avstämt tempo, galoppbommen inför a-hindret hjälper till med avsprångspunkten. A-hindret förblir något lägre under hela passets gång då jag vill ha ett lugnt insprång. B-hindret lägger jag upp succesivt. 
Efter kombinationen har de en lång färdsträcka mot hinder nr 2, där vill jag se att ryttarna jobbar med rytmen och med variationen av sin position. Det jag märkte med vinkeln in på hinder nr 2 var att hinder nr 4 hjälpte framförallt de hästar som galopperade med en högre frekvens och inte allt för stor galopp, däremot de lite mer storgalopperade och långsammare hästarna fick det svårare att skapa en rak väg inpå oxern. Därav fick ryttarna passa lite mer nogrannt på sin yttersida och verkligen fokusera på att vända för sina ytterhjälper för att få en så rak linje in som möjligt. 
Inför hinder nr 3 gäller egentligen samma sak som inför tidigare språng, upprätthålla rytm och balans i hästarna. Här passerar de först en kortsida och vänder ur hörn vilket kan tänkas bromsa hästarna något - så genom kortsida och vändning - bibehåll framåtläge och RYTMEN. Därefter fokus på linjen före och rak väg efter. 
På väg mot hinder nr 4 gäller det att känna in hästens galopp, efter några språng in i banan tenderar ju galoppen att bli något större, så en avstämning kan vara på sin plats. När galoppen är på plats har de tre galoppsprång från hinder nr 4 - 5. 
 
Jag börjar alltid banan med ett varv på en lägre höjd och därefter lägger jag upp hindren inför runda nummer två. Ju högre hindret är desto mer sliter det, så att jobba på en lägre höjd gynnar alltid! Och när det funkar på den lägre höjden så är det sällan det kommer problem på de högre hindrena. 
Lägg tid på arbetet mellan sprången och låt det ta tid i uppvärmningsfasen. Då blir slutresultatet bättre! Detta är även en reminder till mig själv! 
 
Något jag också kan tipsa om är att man sätter en maxhöjd för sina grupper, eller egentligen för varje ekipage, detta behöver inte vara något som är skrivet i sten, utan såklart kommer det att ändras över tid. Det kan formas utefter tävling eller helt enkelt vad häst och ryttare förväntas att prestera. På så sätt så får man ett bättre system på sina hopplektioner och man behöver inte fundera om ryttaren känner sig nöjd eller ej. Sedan, något jag tycker är viktigt att nämnas - man behöver inte alltid träna på maxhöjd! Om man vill höja svårighetsgraden utan att höja så är mitt tips att använda olika typer av underställ, variera hindrets utseende, använd plank, vattenmatta osv. Var kreativ! 
 
Detta var nog allt som jag hade tänkt dela med mig av idag. 
Om ni har frågor eller funderingar över något, eller kanske tycker att jag glömt nämna någon viktig del så kommentera gärna här nere! 
 
Jag önskar er alla en trevlig arbetsvecka!
Milly 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp